Girişimci bir kadının lezzet diyarı “KADİRBEY KASAP”
Çaycuma’da faaliyet gösteren “KADİRBEY KASAP” pide Izgara tandır, İşletmecisi 23 Yaşındaki genç girişimci Kader Kundakçı’nın başarı hikâyesi.
Röportaj Mustafa Kızıl.
Ülkemizde son yıllarda Şehirlerin tanıtımı amacıyla Gastronomi kullanılmakta, hatta gastronomi festivalleri düzenlenerek o şehrin lezzetleri ve kültür turizminin gelişmesinde büyük yararlar sağlanmaktadır.
Ülkemizde gastronomi şehri olmayı başaran şehirler:
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı projesinde 2021 yılı itibariyle gastronomi alanında tam 8 şehir ile yer alıyor. Bu kentleri sıralayacak olursak; Gaziantep -2015, Hatay -2017, Afyonkarahisar -2019, Adana -2021, Balıkesir -2021, Diyarbakır -2021, Kayseri -2021, Konya -2021.
Gastronomi nedir?
İyi yemek düşkünlüğü, yemekten anlama, yemek bilimi, iyi yemek sanatı.
Gastronomi nerede ortaya çıkmıştır?
İnsanlık tarihinde Mezopotamya’nın önemi büyüktür. Gelişmelerin yaşandığı ve bilim tarihinde başlangıç noktası olan yer Mezopotamya'dır. Mezopotamya ile başlayan yemek pişirme sanatı Çin Mutfağı ve Anadolu Mutfağı vasıtasıyla yayılmış ve diğer ülke mutfakları ortaya çıkmıştır
Gastronomi ne zaman ortaya çıktı?
Gastronomi son yıllarda popüler hale gelen bir konu olmakla birlikte, kavramsal olarak geçmişinin çok eski olduğu söylenebilir. Ancak bilimsel bir disiplin olarak ele alınışının 19. yüzyılın ilk yarısında Lezzetin Fizyolojisi adlı eserinde Brillat-Savarin tarafından gerçekleştiği bilinmektedir.
Gastronominin önemi nedir?
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır. Bu yüzden yemeği yapan “aşçıyı”, eti işleyen “kasabı”, denizlerde gezen “balıkçıyı” tohumunu eken “çiftçiyi” ve bunlara bağlı birçok sektörü zincirleme olarak gastronomi harekete geçiriyor.
Vaditürk Medya ekibi olarak Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde bulunan, lezzet diyarlarını keşfetmek ve bunların Çaycuma gastronomi kültürüne katkılarını öğrenmek yola koyulduk.
İlk durağımız “KADİRBEY KASAP” Pide Izgara Kuzu tandır, işletmesi oldu.
“KADİRBEY KASAP” Pide Izgara Kuzu tandır, Çaycuma’nın Çay mahallesi Ömer Kalaycı Caddesinde faaliyet gösteriyor.
“KADİRBEY KASAP” pide Izgara tandır, İşletmecisi 23 Yaşındaki genç girişimci Kader Kundakçı’yı işinin başında hummalı bir şekilde çalışırken bulduk ve mikrofonumuzu, zaman geçirmeden uzattık.
Kader Hanım merhaba!
Öncelikle sizi yakından tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?
Tabiki ben, Kader Kundakçı Zonguldak'ta doğdum 23 yaşındayım.
Hizmet sektörüne (kebap) nasıl ne zaman başladınız?
14 yaşında Babamın yanında başladım, Eğitim görmek için üniversiteye gittim bir süre ara vermek zorunda kaldım, Üniversiteden sonra tekrar babamın yanına döndüm.
Sizce iyi bir kebap nasıl olmalı, kısaca anlatır mısınız?
Tabi ki dana eti kuzu eti ve kuzu Kuyruğundan yapılır. Daha lezzetli olması için etin kemiğe en yakın bölümleri kullanılır ve zırhla yapılır.
Kader hanım! kebabın dışında müşterinize hangi lezzetleri sunuyorsunuz?
Izgara çeşitlerimiz mevcuttur, kuzu pirzola Kızılcahamam’dan geliyor, Lahmacun lahmacun ve fırın bölümünde de iddialıyız, Ayrıca kelle paça, İşkembe çorbalarımız, köy tavuk çorbası ve mercimek çorbalarımız da var bunlarda da iddialıyız.
Ekmeğinizi, zannedersem burada çıkarıyorsunuz, tırnak pide fırınınız var doğru mu?
Evet, ayrıca kuzu tandırımız da var.
Kader hanım! Her işin bir zorluğu vardır derler, sizin işinizin zorlukları var mı? varsa nelerdir?
Evet, var, Her sabah erkenden gelip geç saatlere kadar burada duruyoruz, hafta sonları dâhil, özel günlerimizde, Bayramlarda sürekli buradayız bu işin zorluğu bu.
İnsanlar gittikleri işletmelerde, kaliteli hizmet ve damaklarına uygun lezzetler bulduklarında o işletmeye sürekli gitme eğilimi gösterirler bunlara sadık müşteri deniliyor. Genellikle de hizmet sektöründe; her işletmenin sağlık müşterisi olur. Sizin de böyle müşterileriniz var mı?
Evet, var bizim de lezzetlerimizi beğenen Sadık müşterilerimiz mevcut.
Kader hanım! Genç bir girişimci olarak, bu işi yapmak isteyenlere bir mesajınız bir tavsiyeniz olacak mı?
Bu iş için öncelikle özveri gerekiyor, işi bilmek ve Ürünleri tanımak bunları birleştirebilmek gerekiyor eğitimini, alıp ve severek yapıyorlarsa herkes bu işi yapabilir.
Son olarak, bizim sormadığımız sizin eklemek istediğiniz bir husus var mı?
Evet, işletmemiz iki yıllık olmasına rağmen güzel yerlere geldik, bunda en büyük destekçim babam, sektörü küçük yaştan beri bildiği ve deneyimli olduğu için en büyük destekçim o, ayrıyeten şunu eklemek istiyorum, Kış aylarına girdiğimizden sektördeki daralmadan dolayı, fiyatlarımızda ciddi indirimler yaptık, porsiyonları küçültmeden ikramlarımıza hala devam etmekteyiz, demlik çay ve benzeri gibi.
Kader hanım! Genç bir işletmeci olarak, bize zaman ayırdığınız ve verdiğiniz kıymetli bilgiler için VadiTürk Medya ailesi olarak size teşekkür ederiz.
Biz teşekkür ederiz sağ olun.
Haber : Mustafa Kızıl
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor